Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, kolovoza 07, 2014

Smokvenjak s Bademima i Limoncinima

Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku,sa medom, čašicom rakije i sirom.
Sastojci:
150g suhih smokvi
50g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20g limoncina / arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30ml rakije po izboru



Priprema:
U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču, da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.










Više »

utorak, kolovoza 05, 2014

Musaka od Tikvica

Sastojci:
 3 srednje tikvice(moze se probati i sa patlidzanima)
 3-4 jajeta
100g brasna
150-200 g purece šunke
200 g edamera, trapista ili mocarele
180g kisele pavlake
so,vegeta,biber

Priprema:
Tikvice oguliti,i izrezati po duzini u sto tanje komade.Staviti u cjediljku i posoliti.Ostaviti 30 min.tako.
Tikvice ocjedimo od soka sto su pustile i uvaljamo u brasno.Stavimo ulje da se grije.
Przimo tikvice da malo porumene.Isprzene prebacimo na ubruse da pokupe masnocu.Takođe zdravija varijanta, mogu se peci u rerni i na papiru za pecenje.
Unutrasnjost vatrostalne posude nauljimo i stavimo red tikvica.
Na tikvice poredamo sunkicu i sir izrendan, i tako dok ne potrosimo sve sastojke.
Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelijte tikvice.Odozgo staviti izrendan sir.
Peci na 200 C oko 30 min.

Više »

ponedjeljak, kolovoza 04, 2014

Pasta Salata sa Tunjevinom

Sastojci:
350 g paste
1/2 glavice zelene salate
2 jajeta
500 g paradajza
2 paprike
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
1 vezica bosiljka
2 cehna bijelog luka
100 g majoneza
300 g punomasnog jogurta
1 kašika soka od limuna
šećer, so, biber

Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakovanju da bude al dente. Jaja tvrdo skuhajte, isperite ih i ogulite. Paradajz isjecite na kriške, zelenu salatu operite. Papriku isjecite na kockice, a tunjevinu ocjedite i isitnite. U velikoj posudi izmješajte povrće i tunjevinu.
Za dresing bosiljak isjecite na tračice, a bijeli luk ogulite i nasjeckajte, sve izmješajte sa majonezom, jogurtom i sokom od limuna. Dresing začinite solju, biberom i šećerom.
Tjesteninu ocjedite i zajedno s dresingom pažljivo izmješajte s povrćem i tunjevinom. Jaja isjecite na kriške i prije posluživanja dekorišite po salati.
Nabrojanom povrću možete dodati i kukuruz, ili promjeniti bilo koji sastojak nekim drugim (krastavac, brokoli, šargarepa...)
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »