Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, kolovoza 01, 2014

Jeftina Čorba sa Kupusom - Yamuna

Sastojci:
400 grama kupusa (otprilike)
1 mrkva
2 srednje velika krompira
1 paradajz ili 2 kašike paradajz sosa
list peršuna
kopar
sok od 1/2 limuna
2 kašike milerama
malo ulja
so
Priprema:
Oprati povrće. Mrkvu izrezati na sitnije, a krompir na krupnije kocke (1 i 2 cm).
Kupus sitno izrendati.
Na ulje ili rastopljeni maslac staviti mrkvu i dinstati par minuta.
Dodati kupus i dinstati još par minuta.
Dodamo krompir.
Preliti sa oko 2l vode i kuhati dok ne omekša.
Na kraju dodati kriške paradajza i mileram i još kratko proključati.
Posoliti, dodati limun, peršun i kopar.
izvor: http://vegge.blogger.ba/
Više »

Brzi Rolat sa Kokosom

Sastojci:
Tamni dio:
500 g keksa,
2 šolje mlijeka ( oko 400ml )
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera
Svijetli dio:
200 g šećera u prahu
250 g maslaca
100 g kokosa,
extrat vanilije
Priprema:
Keks sameljite što sitnije možete. Mlijeko stavite sa šećerom da provri i dodajte  kakao. Kad provri skinite sa vatre, prohladite i dodajte keks. Dobro izmjesite i istavite da se još malo prohladi.
Umutite maslac, pa mu dodajte šećer u prahu, pa nastavite mućenje dok ne pobjeli. Na kraju dodajte kokos i extrat vanilije, par kapi.
 Da bi vam rolat bio idealan i svuda ravan stavite na radnu površinu najlon pa tamnu smjesu i poklopite drugim najlonom i razvucite oklagijom, ravnomjerno u pravougaonik.
Tako isto uradite i sa bjelom smjesom. Sa tamne smjese skinite gornji najlon pa uzmite bjelu smesu sa najlonom i stavite preko tamne smjese, polako izvlačite izmedju najlon i pazite da ne pokvarite formu.
Kad ste stavili jedno na drugo uzmite donji najlon na kojem je tamna kora pa podignite ivice i urolajte vaš rolat. Ostavite ga tako u najlonu, zatvorite ivice, uhvatite za njih pa stavite na tacnu.
Ostavite u frižideru 3-4h da se stegne. Skinite najlon i isjecite. Biće sve jednako i sjajno će izgledati.
Izvor: http://brzikolaci.com/
Više »

Ukusan i Jeftin Ručak: Pečeni Krompir sa Kajmakom, Mladim sirom i Komadićima Suhog Mesa

Ovo jelo može biti glavni obrok uz paradajz, a može da bude i prilog.
Sastojci:
4 kom srednjeg krompira
150 gr mladog kajmaka
1 jaje
75 gr suhog mesa ili slanine
50 gr mladog sira
so, biber
Priprema:
Oguliti krompir, isjeći na kolutove i obariti ih do pola u slanoj vodi.
U posudi izmješati, kajmak, jaje i sir.
Suho meso isjeći na listiće.
U zemljanu posudu redati suho meso (masnije), krompir predhodno začinjen, zatim smjesu sa kajmakom, pa opet krompir i na kraju listiće suhog mesa. Pobiberite na kraju.
Peći u rerni 20 min na 200 c.


Više »