Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, svibnja 30, 2014

Brza Pasta s Piletinom

Sastojci:
 tjestenina
300 gr bijelog pilećeg mesa
2 dl neutralne pavlake
 par kašika ulja
so,biber,ruzmarin
 sok od jednog limuna
Priprema:
Piletinu pripremiti na način: u posudu staviti ulje, so, biber, ruzmarin, sok od limuna i piletinu isjeckanu na kockice. Poklopiti i ostavitei da odstoji. Staviti tjesteninu da se kuha. Izvaditi i ispržiti biletinu, biće brzo gotova, limun će je omekšati. Kad je piletina gotova usuti neutralnu pavlaku, još malo posloliti ili dodati začine po izboru, prokuhati par minuta i na sve dodati ocijeđenu tjesteninu. Poslužiti toplo.
Više »

srijeda, svibnja 28, 2014

Tijesto za Palačinke (12-13 kom)

Sastojci:
200 g brašna
2 jajeta
2 kašike ulja
200 ml mlijeka
200 ml kisele vode
prstohvat soli
Priprema:

U odgovarajuću posudu staviti jaja i mikserom blago umutiti. Dodati polovinu brašna i mlijeka i umutiti. Staviti drugu polovinu brašna, prstohvat soli i ostatak mlijeka. Mikserom umutiti da nema grudvica od brašna. Dodati kiselu vodu i ulje,zatim  kutljačom promješati da se smjesa izjednači. Ostaviti da smjesa odstoji 30 minuta.
Ugrijati ulje u tavi za palačinke, višak vrelog ulja vraćati u šoljicu. Nakon toga kutljačom uzeti smjesu za palačinku, nasuti u tavu i rasporediti cijelom dužinom,  sačekati da se tijesto počne odvajati samo i okrenuti.
Više »

Punjeni Patlidžan

Sastojci:
1 kg patlidžana
2 fildžana riže
1 glavica crvenog luka
400 gr mljevenog mesa
2 kašike ulja
pola pavlake
2 paradajza
 malo peršunovog lišća

Priprema:
Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu na pola, izdube iz sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za punjenje: meso, riža, sjeckani luk, peršun i ulje. Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim napuniti, poredati u šerpu, odozgo nasijeći paradajz i uliti malo vode, pa staviti da se kuha na laganoj vatri. Kad je gotovo, preliti pavlakom.
Više »