Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 10, 2014

Piletina s povrćem iz gril tave

Sastojci:
8 komada pilećih fileta
povrće po izboru (tikvice, šampinjoni, mahune – idealno bi bilo šparoge)
so,
biber,
limun,
začini po želji,
peršun
Priprema:
 Piletinu posoliti i pobiberiti, začiniti te nakapati limunom. Neka odstoji barem sat vremena. Popržiti komade na gril tavi premazanoj maslinovim uljem.
Na sok ostao od pečenja dodati narezano povrće (šparoge prije blanširati). Poslužiti uz tostirani hljeb i salatu.
Više »

petak, svibnja 09, 2014

Salata od Krompira i mladog luka sa Pavlakom

Evo recepta za još jednu salatu, koja je super ukusna, ali nije baš dijetalna obzirom na neke sastojke (majonezu i krompir:) iako ja koristim sve sa 50 % masnoće, majonez, margarin hihih da ne bude d ami je nešto zabranjeno). Uglavnom, sastojci su dovoljni za 8 porcija (prijatelja :).
Sastojci:
kilogram mladih krompira
1/2 šoljice pavlake
1/3 šoljice majoneze
1/4 šoljice svježeg kopra, nasjeckanog
2 kašike soka od limuna
6 pera mladog luka
Malo soli
Malo bibera

Priprema:
U lonac stavitI jedan centimetar vode i stavitI korpu za kuhanje na pari. Stavii krompire te ih prokuhati na pari dok ne omekšaju, od 15 do 18 minuta. Nakon toga ih ostaviti da se ohlade.
Hladne krompire pomiješati sa pavlakom, majonezom, koprom, kašićicom soli, četvrtinom kašićice bibera, i mladim lukom. Salatu ostaviti u frižideru osam sati.
Više »

Lagana salata sa jogurtom, graškom i krastavcima

Današnji recept je lagana, a neobična salata, obzirom da sam opet zbog prvog Maja zeznula dijetu :( , Uglavnom.. probam sada smršati uz juhe i salate, i bez tjestenine, jedino ako mi se baš baš jede :) Sladoleda se ne odričem, ali NIKAD!  :D
Sastojci:
1 šoljica jogurta
Četvrtina šoljice bijelog vinskog sirćeta
1 kašićica sjemenki kima
Malo soli
Malo bibera
1 svježi krastavac
350 grama prepolovljenog i oljuštenog graška šećereca
Priprema:
Pomiješatie zajedno jogurt, sirće, sjemenke kima, jednu cijelu i jednu četvrtinu čajnu kašićicu soli, četvrtinu kašićice bibera. Smjesom preliti krastavce i grašak te ostaviti da odstoji u frižideru osam sati.
Više »