Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, svibnja 05, 2014

Puslice

Sastojci:
3 bjelanceta
9 kašika kristak šećera
3 kašike kokosa
Priprema:
Bjelanca mutiti uz postepeno dodavanje šećera da se dobije šlag.
Na kraju dodati kokos, nekoliko puta promješati da se sve sjedini.
U pleh staviti pek papir i pomoću kašičice ili poslastičarske kese istiskati male puslice.
Sušiti ih u rerni zagrijanoj na 100 stepeni pazeći da ne pregore.



Više »

Mladi Grašak kao Prilog Piletini

Evo prije nego odem na posao da postam recept po izboru, za današnji jednostavan ručak.. :)
Sastojci:
40 dag očišćenog graška
1 luk
2-3 mrkvice
3 kašike oštrog brašna
vegeta, so, biber
pileći file
krompir (za pire)

Priprema:
Na malo ulja kratko pržiti nasjeckan luk i mrkvicu, dodati očiščen i opran grašak, promiješati, povegetiti i pobiberiti, pa uz povremeno miješanje dinstati u vlastitom soku 10tak min.
Tada doliti malo vode, pa dinstati uz povremeno miješanje dok grašak ne omekša. Obzirom da je relativno mladi, trebao bi brzo biti gotov. Po potrebi dolijevati pomalo vode, ne previše, nego tek toliko da grašak ne bude na suhom.
Kada grašak omekša, uliti u njega razmućeno brašno sa malo vode, po potrebi dosoliti i kratko prokuhati. Grašak ne smije biti prerijedak nego gustoće otprilike kao neki umak, to balansirati dodavanjem brašna.
Servirati uz pileće filete i krompir pire.
Više »

nedjelja, svibnja 04, 2014

Domaća Pileća Juha

Evo recepta za domaću pileću juhu, super okrepljuje i dobra je za prehladu i temperaturu.
Sastojci:
1 pile srednje veličine
3-4 mrkve
20-ak dag celera u korjenu
2 korijena peršuna
1crveni luk
6 zrna bibera
2 listića lovora
1 kašika vegete
so po ukusu
1 ili 2 jajeta
1 kašika ulja  
lišće peršuna za posipanje
i za knedlice pšenični gris po potrebi

Priprema:
Staviti veći lonac vode na šporet da voda zaključa, u vodu staviti korjenasto povrće, preprženi luk, biber i lovor.
Pile narezati na 8-12 komada i oprati hladnom vodom, kada voda zakipi dodati piletinu.
Pokriti poklopcem i pustiti da se kuha na laganoj vatri cca sat i po'.
Na pola kuhanja dodati vegetu i so u količini  po vlastitoj želji.
U međuvremenu napraviti knedle: razbiti u posudicu jedno ili dva jajeta, dobro ih razmutiti viljuškom, u jaja dodati sasvim malo soli, nasjeckano lišće peršuna i kašićicu ulja i sve dobro zamutiti. U smjesu od jaja lagano sipati gris uz neprestano miješanje da bi ušao zrak i da bi knedle bile mekane. Griz dodavati dok smjesa ne postane prečvrsta, ali i ne ostane premekana.
U ključalu, procijeđenu juhu stavljati knedlice malom kašićicom.
Sve zajedno poklopiti i kuhati još desetak minuta dok se ne skuha do kraja

Više »