Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 04, 2014

Kolač sa Kokosom

Sastojci:
tijesto:
150g šećera
180g brašna
1 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
Sastojci krema:
5 dl vrhnja za šlag
150g kokosovog brašna

Priprema:
Izmiješajte jaja i šećer.Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Umiješajte mlijeko i ulje sve dok ne dobijete glatku smjesu.Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Peče se u pećnici otprilike 25 minuta na temperaturi 185°C.Nakon što se ispeče ,ostavite da se ohladi i prerežite vodoravno.U međuvremenu, vrhnje duže tući u čvrsti šlag. Od ukupne količine kokosovog brašna odvojite nešto malo za posipanje, a ostatak umiješajte u šlag.Na donji dio biskvita stavite 75%(ili 3/4) kreme.Gornji biskvit izrežite na kocke i poredajte po kremi.Premažite kolač sa ostatkom kreme i pospite kokosovim brašnom.Izrežite kocke do dna i kolač sa kokosom je spreman za posluživanje .



Više »

srijeda, siječnja 01, 2014

Zapečene palačinke sa paradajz sosom

Sastojci:
200 g brašna
150 ml mlijeka
so
2 jajeta
Za fil:
3 mrkve
350 g šampinjona
1/2 celera
2 luka
4 čehna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike peršuna
so, biber
300 ml pavlake
4 jajeta
150 g rendanog ementalera
Za paradajz sos:
luk
čehno bijelog luka
2 kašike ulja
750 g sjeckanog paradajza
so, biber

Priprema:
Mikserom ili mutilicom umutiti brašno sa mlijekom, 150 ml vode, solju i jajima. Pustiti da odstoji nekih 20 minuta. Mrkve ogulite, operite i sitno isjecite. Šampinjone obrišite krpom, drške skratite, pa sve sitno isjecite. Celer ogulite, operite i isjecite u kriške.Crni i bijeli luk oljuštite, sitno isjecite, zatim ga izdinstati na malo ulja. Potom dodati gljive, celer i mrkvu i sve zajedno dinstati oko 5 minuta. Na kraju začinite sjeckanim peršunom soli i biberom.Jaja pomješajte sa pavlakom,zatim ih posolite i pobiberite.Ostatak ulja zagrijati u tavi. Od tijesta ispeći 6 do 8 palačinki. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Palačinke filujte pripremljenim povrćem. Pospite sirom, onda palačinke umotati.Redajte ih bez razmaka u prethodno podmazanom kalupu (1, 5 l kapaciteta/zapremine), preko prelijte pavlakom sa jajima, pa kalup prekrite alu-folijom i zatvorite. Kalup stavite u veći sa vrelom vodom i u rerni na pari peći oko 25 minuta.
Za paradajz sos oljuštite crni i bijeli luk, sitno ih isjecite, pa propržite na ulju. Dodajte komadiće paradajza, začinite soli i biberom, potom 10 minuta kuhati. Palačinke servirati zajedno sa paradajz sosom.





Više »

nedjelja, prosinca 29, 2013

Jogurt salata

Mirođija je mirisna, začinska biljka, porijeklom iz centralne Azije.
U narodnoj medicini se koristi kod nadimanja, povraćanja i nesanice, te za poboljšanje apetita i probavu. U kulinarstvu je nezaobilazan začin za kiseljenje povrća, za sosove, salate, supe i jela od riže.

Sastojci
-glavica zelene salate
-200 g kuhanog krompira
-150 g šunke
-100 g crnog luka
-200 g čeri paradajza
-70 g maslina
-Mirođija













-so
-biber
-200 ml jogurta od obranog mleka
-400 g integralnog hljeba


Priprema
Zelenu salatu isjeći na rezance, krompir na kocke, šunku na trake, crni luk na rezance, čeri paradajz na četvrtine, a masline na polovine. Sve to izmješati, posoliti i pobiberiti, servirati i preliti jogurtom. Poslužiti uz integralni hljeb.
Uravnotežen obrok sa visokim sadržajem natrijuma, što može nepovoljno uticati na osobe koje imaju visok krvni pritisak. Zbog toga prilikom pripreme ovog jela treba izbjegavati dodatno soljenje hrane.
 Procentualna zastupljenost u energentskoj vrednosti porcije:

Cijela porcija 3/4 porcije 1/2 porcije 1/4 porcije

Porcija za odraslu osobu:420 g
Energetska vrijednost porcije:520 kcal
Sadržaj bjelančevina:23 g18 %
Sadržaj ukupnih masti:12 g21 %
zasićene masti:2 g
holesterola:26 mg
Sadržaj ugljenih hidrata:79 g61 %
Sadržaj vlakana:13 g
Sadržaj natrijuma:1,505 mg
Više »