Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, prosinca 03, 2013

Poširana jaja sa Holandez sosom

Sastojci:
4 žumanjka
3 1/2 kašike soka od limuna
prstohvat bijelog bibera (ili po želji)
1/2 dl bijelog vina
maslac
1/4 kašikice soli
4 jaja
1 kašika sirćeta
8 trakica slanine
4 komada zemički rasječenih na dva dijela
2 kašike omekšanog maslaca

Priprema:
Holandez sos
U posudu stavite žumanjke i zagrijte ih na pari uz stalno miješanje dok ne postanu gusta. Zatim dodajte vino, maslac izrezan na komadiće, so, biber i sok od limuna. Miješati na pari dok se ne dobije kremasto-pjenasta smjesa.
Poširanje jaja:
Jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. U ključaloj vodi gde ćete poširati jaje dodajte kašiku sirćeta. Kada voda proključa, stišajte vatru tačno toliko da voda nastavi da se krčka. Jaje polako razbijte u maloj posudici pazeći da žumance ostane cijelo i polahko spustite u vodu koju ste prethodno zamutili žicom. Jaje sipajte u pravcu u kom se kreće voda, na taj način ono će se samo formirati. Ili dok je u vodi "uhvatite" ga rešetkastom kašikom kako se ne bi razlilo. Kuhajte 3 do 5 minuta u zavisnosti kakvo želite da bude. I nakon toga ga izvadite i stavite u veoma hladnu vodu na par trenutaka.
U međuvremenu možete malo propržiti slaninu i tostirati zemičke onako kako vama odgovara.Nakon toga raširite zemičke i premažite ih sa omekšalim maslacem , na rasječenu zemičku stavite dva komada slanine i jedno poširano jaje.Zatvorite/preklopite zemičku sa drugim krajem i prelijte sa Holandez sosom.



Više »

ponedjeljak, prosinca 02, 2013

Tikvice punjene povrćem

Tikvice imaju veliki udio vode, niskokalorične su te su idealna namirnica kod primjene dijetalne prehrane.
Recept za tikvice punjene povrćem.
Sastojci:
-tikvice
-bijeli luk
-crvena paprika
-rajčica
-patlidžan
-maslinovo ulje
-sol
-biber
-mozzarela sir ili mladi nemasni sir
Priprema:
Tikvice prepoloviti po dužini i izvaditi sredinu tikvice sa malom kašićicom. Zatim tikvice posoliti i pobiberiti. Pripremiti smjesu za punjenje tikvica tako da se bijeli luk, paprika i patlidžan narežu na kockice, doda se malo maslinovog ulja i soli. Sve zajedno dobro promiješati i puniti tikvice. Po vrhu posuti malo mozzarela sira ili mladog nemasnog sira. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 20-25 minuta.
Više »

četvrtak, studenoga 28, 2013

Palenta sa gljivama

Za pripremu ovog jela treba odpirlike oko 40 min, a recept je za 8 osoba ako će biti toplo predjelo :)
Sastojci:
-350 g šampinjona
-150 g palente
-60 g putera
-4 kašike ulja
-2 čehna češnjaka
-4 kašike nasjeckanog peršuna
-1 kašićica svježeg origana ili pola kašićice suhog
-2 kašićice limunovog soka
-3 kašićice Vegete

Za umak od paradjza;
 -800 g Pelata P
-1 glavica luka
-1 čehno češnjaka
-100 ml bijelog vina
-2 kašike eulja
-1 kašika šećera
-2 kašike Vegete
Priprema
U 800 ml kipuće vode staviti 2 kašike Vegete, a zatim usuti palentu i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Palentu uliti u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostaviti je neka se hladi najmanje 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti umak od paradjza. Na ulju pirjajti sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodati sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjati, zaliti bijelim vinom i pustiti da kipi dok tekućina ne ispari.
Zatim staviti pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati šećer i Vegetu. Pirjajti oko 20 minuta.
U tavi na umjerenoj vatri zagrijati 10 g putera i 2 kašike ulja. Staviti očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, preliti ih limunovim sokom i kratko pirjati. Dodati sitno nasjeckani češnjak, origano i kašićicu Vegete pa pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješati svježe nasjeckani peršun.
Palentu izvaditi na dasku i narezati 8 kriški. Popeći ih na preostalom maslacu i ulju s obiju strana do zlatnosmeđe boje.
Posluživanje
Na tople tanjure složiti kriške palente, preliti ih umakom od paradjza, a na njega staviti gljive. Poslužiti kao toplo predjelo.

Više »