Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, kolovoza 09, 2013

Pečena janjetina s mladim krompirom i lukom

Pečena janjetina se tradicionalno poslužuje sa mladim krompirom i lukom. Ovo je jednostavan recept.
Sastojci
-1 janjeći but
-1 -2  glavice luka
-1 glavica bijelog luka
-ruzmarin, lovorov list
-ulje za pečenje(oko 1dcl)
-1,5 kg mladog krompira  
Priprema :
Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .Uz janjetinu staviti grančice ruzmarina i lovorov list,  te luk  izrezan na četvrtine  i  bijeli luk. U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja.
Više »

Sarajevska Teleća Čorba

Ovaj recept za čorbu je nastao u kombinaciji više recepata, a gospođi čiji je recept, je muž komentirao:"bolja je nego kafanska":)  
Sastojci 
-600 gr telećeg mesa
-1 glavica luka
-2-3 kašike ulja
-2 mrkve
-2 krompira
-biber u zrnu
-2-3lista lovora
-so
-2 kašike brašna
-malo aleve paprike
-2 žumanca
-200 ml kisele pavlake
-svjež peršun
-sok od limuna
Priprema:
Isjeckati sitno luk pa ga izdinstati u u dubljem loncu u kojem smo zagrijali ulje sipati ulje. Dodati meso sjeckano na kockice, promješati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sjeckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnom lončiću izmješati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri. 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promješati. Vrijuću čorbu skloniti sa ringle, pa je polako kutljačom sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom. Sipati dvije-tri kutljače. Dobro promješati, pa opet jednom po jednom kutljačom vraćati smjesu u lonac. Polako promješati i poklopiti. Služiti sa limunovim sokom i svježim peršunom.
Recept je preuzet od pomenute gđe i isproban sa coolinarica.com.
Više »

srijeda, kolovoza 07, 2013

Mafini s Čokoladnim Pudingom

Sastojci:
2 jajeta
3 šolje od jogurta brašna
1.5 šolja od jogurta šećera
3 kašike Nesquik-a
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 dl. mlijeka
1.5 dl. ulja
prstohvat soli
1 kesica pudinga od čokolade
Priprema:
U jednoj posudi sastaviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.
U drugoj posudi umutiti jaja, pa dodati mlijeko i ulje. Kada to umutite, dodajete sve iz prve posude, i sve to sjedinite.
U međuvremenu napravite puding kao što je napisano na kesici.
U svaki kalup stavljati po kašičicu pripremljene mase. Zatim stavljati puding. Količina zavisi od veličine kalupa. Na kraju, preko pudinga ponovo ide prva smjesa.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako nemate puding pri ruci može vam poslužiti Nutela ili Eurokrem. U svaki mafin staviti 1 kašičicu .





Više »