Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 12, 2013

Temaki Sushi


Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini komplikovanom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ide kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke. Temaki sushi je vrsta globalno popularnoga zalogajčića sushija koji se rola tj. mota u obliku korneta te se ne reže kao običan sushi.
Kreativno kombinirajte i ono što vam je dostupno u kuhinji te uživajte u ovom ukusnom smotuljku koji će vas opustiti!
Sastojci:
-180 gr riže
-700 ml vode
-60 ml rižinog sirćeta
-svježi krastavci narezani uzdužno,
-po želji avokado ili šparoge narezani uzdužno
-mrkva narezana uzdužno,
-dimljeni losos i tuna,
-Listovi alge Nori
Priprema: 
Zagrijemo rižino sirće sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperemo i ohladimo rižu sa hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhamo rižu u sirćetu. Prekrijemo je sa vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u frižider.
Rolanje sushija  ćemo si olakšat ako uzmemo bambusovu prostirku ili podmetač. Stavimo Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavimo da gleda prema dole.
Uzmemo kuhanu rižu i raširimo je po Nori listu. Rižu raširitmo u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavimo pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljamo malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.
Poredamo ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatimo bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolamo sushi u suprotnom smjeru od nas. Učvrstimo rolu koju smo zarolali i odmotamo bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežemo na komade. Sushi je najbolji kada je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.
Više »

Losos u umaku od senfa


Sastojci: (za 4 di 6 osoba)
-300 g dimljenog lososa (u filetima)
Za umak:
-1 kašika Senfa
-1 kašika šećera
-1 kašika vinskog sirćeta
-3 kašike ulja
-100 ml kiselog vrhnja
Za preko:
-40 gluka
-40 g Kiselih krastavaca
Priprema

Losos narežemo na ploške dužine 2 cm i položimou zdjelu za salatu
Izmiješamo senf, šećer i sirće.
Polagano miješajući dolijevamo ulje, a na kraju dodamo kiselo vrhnje i sve skupa izmiješamo.
Pripremljeni umak prelijemo preko lososa.
Luk i krastavce sitno nasjeckamo i pospemo po lososu i umaku
Pripremljeni losos prelijemo umakom netom prije posluživanja.

Više »

Pečeni Krompir sa Parmezanom

Sastojci
-4-5 krompira narezanih na kocke
-1 žlica biljnog ulja
-50 g parmezana
-peršin
-1 žličica crvene paprike
-pola žličice češnjaka u prahu
-sol i papar
Priprema
Zagrijemo pećnicu na 230 stepeni. Na lim za pečenje stavimo alu-foliju.
Stavimo krompir u posudu i pospemo ga sa malo ulja. U manjoj zdjelici pomiješamo parmezan, crvenu papriku, češnjak u prahu, sol i biber.
Dodamo mješavinu krompiru i dobro promiješamo.
Stavimo krompir na lim za pečenje i pećemo u pećnici 25 minuta.

Više »