Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, siječnja 10, 2013

Slane Korpice

Sastojci
Tijesto za korpice
-250g masti
-5 žumanaca
-1šoljica (100 ml) mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna
- malo soli
Nadjev- punjenje
-500g feta sira
-3 kašike ulja
250g ajvara
1 kašika aleve paprike
-malo ljute aleve paprike
-150 g prepečenog susama
Dekoracija
-Masline crne ili zelene, cijele ili sječene ili listići peršuna

Priprema:
Tijesto
Zamjesimo  tijesto od navedenih sastojaka. Umutimo mikserom mast pa dodamo žumanca, mlijeko, prašak za pecivo, malo soli i oko trećinu brašna. Opet to sjedinimo mikserom i dodamoostatak brašna. To tijesto se ne lijepi za ruke, a dovoljno je i meko da se lijepo oblikuje.
Pravimo male kuglice i svaku utisnemo u metalne modlice (forme). Ispadne oko 80 komada.
Pećemo na 250 stepeni da porumene.
Nadjev
500g feta sira umutimo mikserom sa 3 kašike ulja, dodamo 250 g ajvara, 1 kašiku aleve paprike, malo ljute aleve paprike  i na kraju pečeni susam. Obavezno probamo nadjev pa dodamo malo soli ili ljute paprike ako je potrebno.
Nadjev stavimo u špric i punimo korpice kao na slici.


Više »

Šampinjoni Punjeni Argetom

Sastojci (za četiri osobe):
- Argeta pureća pašteta (dva komada)
- biber
- maslinovo ulje
- nascjekani origano - 1 kašićica
- češnjak - 1 češanj
- luk - 50 g
- šampinjoni - 600 g
- sol
- sirni namaz
- naribani parmezan - 50 g
Priprema:

Očistimo luk te ga narežiemo i popržimo na maslinovu ulju, dodamo očišćeni i nasjeckani češnjak, ohladimo i umiješamo u paštetu. Dodamo sirni namaz, peršun, origano, papar i po želji sol.
Šampinjone očistimo, uklonimo stapke, a klobuke položimo gornjom stranom na tavu. Šampinjone posolimo i pobiberimo, pa otvore napunimo pripremljenim nadjevom, pospemo naribanim parmezanom i 20 minuta pećemo u pećnici na 180 C.
Poslužimo kao toplo predjelo na radiču narezanom na rezance, začinimo s nekoliko kapi maslinova ulja i ako želimo sirćeta.


Više »

srijeda, siječnja 09, 2013

Šnicle od oslića i krompira

Sastojci:
-3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe
-50 dkg krumpira
-2-3 žlice maslinova ulja
-po želji češnjaka
-po želji peršuna
 -soli,bibera 
 Priprema
Očistimo krompir, narežemo ga na kockice, posolimo i stavimo da se kuha. Dok se krompir kuha na tavi propržimo filete. Kad je krompir kuhan, procijeditmo ga, dodamo maslinovo ulje i po želji češnjaka i peršuna. Sve to lijepo izmiksamo da bude kao pire. U izmiksani krompir dodamo na komadiće izmrvljene filete ribe, posolimo, pobibnerimo i ako želimo dodamo još češnjaka i peršuna. Sve izmješamo. Potom namočimo dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimamo komade te smjese te oblikujemo kuglice, malo ih spljoštimo i slažemo ih na tacnu.Sada ih ispaniramo, dakle, idu u brašno, jaja, mrvice. Stavljamo ih na vruće ulje.Treba im vrlo kratko da budu gotove, tj. samo da poprimi malo zlaćane boje. Uz ovo je dovoljno servirati malo zelene salate i čašu vina :)

Više »