Iz ne znam kog razloga, valjda zbog ljeta, jedu mi se laganija jela, sa paradajzom, pa takve recepte i tražim, a uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i bosiljka ovo jelo će imati pravi mediteranski šmek.
Sastojci:
400 g riže
8 dl povrtnog temeljca
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo putera
½ kg pelata
½ glavice luka
so, biber
vezica peršuna
Priprema:
Isjeckajte luk i propržite na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Dodajte rižu, promiješajte i dodajte pelat paradajz. Kuhajte pet minuta. Prelijte rižu supom, poklopite, pa pilav stavite u zagrijanu rernu i pecite 12 minuta. Izvadite iz rerne, dodajte malo putera, posolite i pobiberite po ukusu. Pospite sjeckanim peršunom. Po želji možete dodati origano i bosiljak.
Sastojci:
400 g riže
8 dl povrtnog temeljca
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo putera
½ kg pelata
½ glavice luka
so, biber
vezica peršuna
Priprema:
Isjeckajte luk i propržite na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Dodajte rižu, promiješajte i dodajte pelat paradajz. Kuhajte pet minuta. Prelijte rižu supom, poklopite, pa pilav stavite u zagrijanu rernu i pecite 12 minuta. Izvadite iz rerne, dodajte malo putera, posolite i pobiberite po ukusu. Pospite sjeckanim peršunom. Po želji možete dodati origano i bosiljak.