Sastojci:
1: poriluk 2 veca
3-4 krompira
1 glavica luka
1 mrkva,
čehno bijelog luka
malo celera,
100 g suhog mesa,
pileći file - cca 400 gr,
slatka mljevena paprika 1 kašićica
brašno, 1 kašika
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Poriluk očistimo, narežemo na cca. 1 cm debele (ukošene) kolutove i dobro isperemo pod mlazom vode.
U loncu zavrijemo oko 1,5 l vode te dodamo pripremljeni poriluk.
Na maslinovom ulju popržimo, na sitne kockice narezano suho meso, sjeckani luk, bijeli luk, pileći file, mrkvu i celer. Sve zajedno začinimo solju, dodamo oguljeni krumpir izrezan na kockice i kratko dinstamo.
Zatim dodamo mljevenu crvenu papriku, kašiku brašna, podlijemo jednom litrom vode i kuhamo dok krompir ne omekša.
Dodamo blanširani poriluk, po potrebi vode da prekrije sastojke i ostavimo da kuha na laganoj vatri do 30 minuta.
Pred kraj, po potrebi, začinimo solju i biberom.
1: poriluk 2 veca
3-4 krompira
1 glavica luka
1 mrkva,
čehno bijelog luka
malo celera,
100 g suhog mesa,
pileći file - cca 400 gr,
slatka mljevena paprika 1 kašićica
brašno, 1 kašika
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Poriluk očistimo, narežemo na cca. 1 cm debele (ukošene) kolutove i dobro isperemo pod mlazom vode.
U loncu zavrijemo oko 1,5 l vode te dodamo pripremljeni poriluk.
Na maslinovom ulju popržimo, na sitne kockice narezano suho meso, sjeckani luk, bijeli luk, pileći file, mrkvu i celer. Sve zajedno začinimo solju, dodamo oguljeni krumpir izrezan na kockice i kratko dinstamo.
Zatim dodamo mljevenu crvenu papriku, kašiku brašna, podlijemo jednom litrom vode i kuhamo dok krompir ne omekša.
Dodamo blanširani poriluk, po potrebi vode da prekrije sastojke i ostavimo da kuha na laganoj vatri do 30 minuta.
Pred kraj, po potrebi, začinimo solju i biberom.