Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, lipnja 22, 2015

Lahmadža -Turska Pica

Sastojci:
Tijesto ( za 2 - 3 lahmadže)
3/4 čajne kašike sušenog kvasaca
1/2 kašike šećera
1 1/2 kašike mlake vode
2 1/4 kašike brašna
1/2 kašike soli
Maslinovo ulje
Fil:
1 kašika maslaca
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
3 čehna bijelog luka , sitno nasjeckanog
250 gr mljevenog mesa
1 paradajz, oguljen i sitno nasjeckan
1 čili papričica, sitno nasjeckana
1/4 šoljice sitno sjeckane svježe mente
1/4 šalice sitno sjeckanog svježeg peršuna
So i biber
Sok od 1 limuna

Priprema:
Umjestite kvasac i šećer sa malo tople vode i stavite po strani. prosijte brašno i so u jednu veću zdjelu i izdubite sredinu. Dodajte u sredinu kvasac, sa preostalom toplom vodom. Izradite tijesto rukama, dodajući još vode ako je potrebno. Prenesite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane elastično, oko 5 minunta. Tijesto stavite u nauljenu zdjelu i prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže narednih sat vremena.
Kad je tijesto nadošlo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i izrežite na 3 jednaka dijela. od svakog komada oblikujte lopticu i neka stoji još 30 minuta pokriveno krpom.
Uključite rernu na 230 stepeni i pripremajte nadjev.
Rastopite maslac u tavi, dodajte luk i pržite ga dok ne omekša nekih 5-6 minuta. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Smjesu stavite u zdjelu i dodajte sve ostale sastojke rukama. Ako je smjesa suviše suha, dodajte malo vode.
Kugle tijesta stavite na pobrašnjenu površinu i razvijate ga na debljinu 4-5 mmm. Postavite ga na tepsiju za pečenje i namažite maslinovim uljem. Polako stavite smjesu, ostavljajući 1 cm obrub.
Pecite 12 do 15 minuta. Tijesto mora biti mekano da se lahmadže mogu zamotati.
Vruće lahmadže pospite sokom od limuna i odmah poslužite.