Sastojci:
2 velike tikvice
4 kašike bulgura
1 luk
2 čehna bijelog luka
200g šampinjona
30g suhih vrganja
125g mozzarelle
sol,
biber
1 kašićica suhog origana
Priprema:
Operite tikvice pa ih prepolovite poprecno ,a onda svaku polovicu po duzini,da dobijete 8 brodica.
Izdubite meso tikvice.Nasjeckajte ga na sitno.U vrucu vodu stavite vrganje da se namacu.
U dubljem loncu prokuhajte slanu vodu,dodajte izdubljene tikvice pa kratlko blansirajte negdje tri minute samo da tikvice malo omeksaju.Izvadite tikvice pa ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru,vodu od kuhanja sacuvajte.
Na protvan stavite papir za pecenje.
U tavi zagrijte maslinovo ulje.Ocistite i nasjeckanjte luk na sitno.Ocistite i narezite sampinjone na sitno .Na ugrijanom ulju prodinstajte luk i gljive (obje vrste) dok se sve malo ne zapece. Dodajte bijeli luk ,origano i meso tikvice.Nastavite dinstati dok sve malo ne omeksa ,pa dodajte bulgur.Bulgur promijesajte s povrcem a potom dodajte vodu u kojoj su se namakali vrganji(pazite da vodu dodate kroz sito ) te malo vode koju ste sacuvali od kuhanaj tikvica.Promijesajte bulgur ,maknite sa vatre i pustite da se bulgur upije tekucinu ,ako je jos uvijek jako tvrd dodajte jos malo tekucine.Posolite i pobiberite po potrebi.
Tikvice stavite na protvan premazite maslinovim ulje ,lagano posolite pobiberite,pa napunite filom , fil treba biti gust ,zato pazite s tekucinom.Na vrh stavite na tanke fetice narezanu mozzarellu (mozete i bez).
Stavite u rernu na najgornju vodilicu 20 min.
Servirajte vruce ili hladno sa salatom ,kuhanim povrcem i sl.
Umijesto vode od kuhanja tikvica mozete koristiti temeljac po zelji.
Tikvice su vrlo fine i bez sira.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
2 velike tikvice
4 kašike bulgura
1 luk
2 čehna bijelog luka
200g šampinjona
30g suhih vrganja
125g mozzarelle
sol,
biber
1 kašićica suhog origana
Priprema:
Operite tikvice pa ih prepolovite poprecno ,a onda svaku polovicu po duzini,da dobijete 8 brodica.
Izdubite meso tikvice.Nasjeckajte ga na sitno.U vrucu vodu stavite vrganje da se namacu.
U dubljem loncu prokuhajte slanu vodu,dodajte izdubljene tikvice pa kratlko blansirajte negdje tri minute samo da tikvice malo omeksaju.Izvadite tikvice pa ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru,vodu od kuhanja sacuvajte.
Na protvan stavite papir za pecenje.
U tavi zagrijte maslinovo ulje.Ocistite i nasjeckanjte luk na sitno.Ocistite i narezite sampinjone na sitno .Na ugrijanom ulju prodinstajte luk i gljive (obje vrste) dok se sve malo ne zapece. Dodajte bijeli luk ,origano i meso tikvice.Nastavite dinstati dok sve malo ne omeksa ,pa dodajte bulgur.Bulgur promijesajte s povrcem a potom dodajte vodu u kojoj su se namakali vrganji(pazite da vodu dodate kroz sito ) te malo vode koju ste sacuvali od kuhanaj tikvica.Promijesajte bulgur ,maknite sa vatre i pustite da se bulgur upije tekucinu ,ako je jos uvijek jako tvrd dodajte jos malo tekucine.Posolite i pobiberite po potrebi.
Tikvice stavite na protvan premazite maslinovim ulje ,lagano posolite pobiberite,pa napunite filom , fil treba biti gust ,zato pazite s tekucinom.Na vrh stavite na tanke fetice narezanu mozzarellu (mozete i bez).
Stavite u rernu na najgornju vodilicu 20 min.
Servirajte vruce ili hladno sa salatom ,kuhanim povrcem i sl.
Umijesto vode od kuhanja tikvica mozete koristiti temeljac po zelji.
Tikvice su vrlo fine i bez sira.
Izvor: http://www.coolinarika.com/