Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, lipnja 06, 2014

Italijanski specijalitet: Punjeni Paradajz

Sastojci: 
8 većih paradajza,
250 g mljevenog mesa,
2 kriške starog hljeba,
oko 1,5 dl mlijeka,
1 velika glavica crnog luka,
1 čehno bijelog luka,
1 jaje,
sjeckano peršunovo lišće,
so,
biber,
1-2 kašike prezle
Priprema:
Svakom paradajzu odrezati vrh i pomoću kašićice pažljivo izdubiti sredinu. Posoliti i okrenuti izdubljene loptice da se ocjede, ostaviti ih tako oko 10-tak minuta.
Za to vrijeme, potopiti hljeb u mlijeko a crni luk sitno isjeckti i kratko propržiti na malo ulja. Hljeb ocjediti i pomješati sa mljevenim mesom, dodati proprženi crni luk, malo izdubljene sredine od paradajza, posoliti i pobiberiti po ukusu. Na kraju dodati sitno sjeckano peršunovo lišće i jedno jaje da se sve lijepo poveže.
Ovim nadjevom napuniti izdubljeni paradajz. Vatrostalnu posudu namazati maslacem i poredati napunjeni paradajz, po vrhu posuti mrvicama hljeba i preliti sa malo ulja. Peći oko 30 minuta u rerni, a pred kraj pečenja izvaditi, svakom paradajzu vratiti poklopčić i zapeći još 5-10 minuta.