Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, svibnja 26, 2014

Torta:Jagode i Čokolada

Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1,5 kašika kakaa
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo
za natopiti koru:  
par kašika mlijeka
FIL od jagoda:
250 gr jagoda
4 kašike marmelade jagoda
1 preljev za torte bezbojni
Fil od marscapone sira:
5 dl vrhnja za šlag
500gr marscapone sira
4 kašike šećera
50gr bijele čokolade
par kapi arome vanilije
1/2 kašika zelatine
(3 kašike vode)
Čokoladni preljev:
150 gr vrhnja za šlag
150 gr čokolade

Priprema:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje, izmiješati i na kraju dodati brašno i p.z.p. Smjesu izliti u tepsiju (obloženu sa papirom za pečenje ako će se vaditi biskvit, a ako ne, nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min. Provjeriti čačkalicom dali je pečeno. Kad se ispeće natopiti biskvit sa mljekom.
Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti slag pa dodati marscapone sir i šećer, sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i narendanu čokoladu. Fil je dosta čvrst, pa staviti pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode, ačekati 5 min i malo rastopiti i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.
Na biskvit rasporediti jagode narezane na kolutove,a marmeladu razmutiti sa 250 ml vode, a u šerpicu pomješati iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodavatio tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provri. Zatim skloniti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko jagoda.
Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi...