Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 24, 2014

Lignje sa Krompirom iz Rerne

Sastojci:
500 g liganja
1500 g krompira
100 ml ulja
so
2 kašike vegete
peršun
3 lovorova lista
grančica ruzmarina
200 ml bijelog vina
papir za pečenje
Priprema:
Očistiti lignje i krompir. Krompir odrezati na veće ploške.
Tepsiju veličine cca 25 x 35 cm obložiti papirom za pečenje zato da bi bili sigurni da se krompir neće zalijepiti za nju zbog malog dodavanja ulja.
Na papir za pečenje složiti krompir, posoliti ga i začiniti sa kašikicom vegete. Dodati ulje i dobro ga promiješati.
Na krompir dodati lignje, malo ih posoliti s gornje strane i dodati drugu kašiku vegete. Umetnuti listove lovora i ruzmarin te staviti da se peće u rerni zagrijanoj na 200 st.C.
Nakon pola sata pečenja, izvaditi tepsiju, lagano promiješati, preliti vinom i vratiti u rernu još pola sata da se lignje dobro zapeku što će im dati okus sličan pečenim lignjama na roštilju.
Ako se želit ukus liganja kao pod pekom, peći ih pokrivene, a vino dodati 10 minuta prije kraja pečenja i do kraja ih peći otkrivene.