Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 10, 2014

Bosanski Kadaif - Mostarski

Sastojci:
500 g gotovog tijesta za kadaif (sa jajima)
200-300 g prženih oraha ili badema (mljevenih)
250 g sviježeg maslaca (otopiti)
50-100 g  groždica (po želji)
Za sirup:
1 l vode
700 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun (sok)
1 narandža (sok)
1-2 kašike meda (po želji)
Priprema:
Veliki dublji pleh ili odgovarajući sud premazati maslacem, pa redati sloj kadaifa (gotovih rezanaca), posuti orasima (bademima), groždicama.
Sve redati tako da se tijestenina ne mrvi jer treba da ostane kompaktna.
Posljednji red treba bude kadaif-tijestenina!
Poprskati sve vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata dok lijepo ne porumeni.
Dok se kadaif peće pripremiti sirup i neka se kuha 5 minuta.
Kada je napola pećen (15-20min.) izvaditi ga i preliti vrucim sirupom i ponovo vratiti da se ispeće do kraja (15 min.).
Ostaviti ga da odstoji do sutra jer je takav puno ukusniji.