Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, travnja 18, 2014

Uskrsna Jaja - jednnostavna i prekrasna metoda

Evo jedan jednostavan i prelijep način da se ukrase uskrsnja jaja.
Sastojci:
salvete sa lijepim motivima
1 bjelance
četkica
Priprema:
Jaja skuhati i ohladiti.
Naći salvete sa interesantnim uzorcima. Izrezati motiv, npr cvijet tačno po linijama (malo je pipkavo ako je motiv komplikovan ).
Umutiti bjelance i pripremiti četkicu (može manja, veća, manja je bolja ako su detalji mali, ali ne pravi razliku).
Staviti izrezan uzorak na jaje i početi polako sa jednog kraja da se premazuje četkicom koja je dobro natopljena u bjelance. Ići okolo, stvaraće se pregibi ali ih ravnati četkicom ili prstima, motiv će prijanjati za jaje kao da je zaljepljen. Ostaviti da se osuši, kada je mokro od bjelanca boja će biti tamnija, kada se osuši dobiće pravu boju. Ujutro premazati maslinovim uljem i to je to.

NAPOMENA : 1. Pri rezanju salveta neke salvete imaju dva ili tri sloja, odvojiti samo onaj sloj sa slikom, biće tanje I samim tim manje će se gužvati I ljepše ce se oblikovati prema jajetu. 2. Tražiti manje motive, pregibi ce biti manji. Uvijek poći od sredine prema kraju, specijalno ako su motivi malo veći. 3. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, ako se prvo farbaju onda koristiti nježnije boje. Na mnogo tamnim bojama se primjete tragovi bjelanjca I boja se razmrlja.