Sastojci:
Kore:
40 g masti
2 kašike meda
120 g šećera
4 kašike mlijeka
1 kašikica sode bikarbone
1 jaje
450 g mekog brašna
Fil:
0.5 l mlijeka
200 g kristal šećera
2 komada vanilin šećera
6 kašika pšeničnog griza
250 g margarina
1 komad limuna
Glazura:
100 g čokolade
40 g margarina
Priprema:
Umutiti mast, šećer, jaje, med, mlijeko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno i umjesite tijesto. Podijelite tijesto na tri dijela.Zatim razvucite tijesto tanko i peći kratko dok kore ne porumene.
Fil:
Izmješajte griz sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka i šećer stavite da provri(proključa). Skuhati griz u mlijeku i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umutite margarin i sok od limuna
Filovanje:
Podjelite fil na dva dijela i filujte kore. Ostavite da prenoći i tek sutradan stavite glazuru.
Glazura:
Na tihoj vatri otopite čokoladu i margarin i prelijte preko kolača.
Napomena (savjet)
Kolač je najlepši i najukusniji kad odstoji dan ili dva.
U originalnom receptu u kore ide 150 g šećera, a u fil čak 300 g šećera. Ko voli dosta slatko neka pravi po ovoj mjeri.
izvor (coolinarika)