Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, srpnja 02, 2013

Sogan Dolma - Bosanski recept

Dolme su jela od povrća nadjevena faširanim mesom i rižom. Mogu se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta, što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu. Recept je  za dolmu od crvenog luka.

Sastojci :

-600g crvenog luka
-malo crvene paprike
-malo sirćeta
-400g pavlake
Za fil:
-100g crvenog luka
-400g mljevene junetine
-80g riže okrugle
-dvije kašike paradajz pirea
-dvije kašike maslaca ili ulja
-jedno jaje
Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
Fil se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.