Sastojci:
5 kom srednje velikih krompira
2 kom manjih tikvica
1 manji luk
3 kašike maslinovog ulja
80g fine slaninice ili drugog suhomesnatog po želji
1 kašika vegete,
biber
mala vezica peršunovog lista,
malo mažurana
Preljev:
4 kom jaja
180 gkiselog vrhnja
80 g sira gaude
1/2 kašikice vegete
Priprema:
Krompir ogulite,tikvice dobro operite i sve zajedno naribajte na ribežu u jednu zdjelu,dodajte vegetu,i biber.Posebno u tavici na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk,i sitno isjeckanu slaninicu,kratko prodinstajte samo da slaninica lagano omekša.Primješati slaninu i luk naribanom povrću,te sjeckani peršun i mažuran i sve dobro izmješati.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem i sipajte povrće i poravnajte.Za preljev pomiješati kiselo vrhnje,i jaja,dobro izmješati,dodati vegetu i naribani sir sve ujednačeno preliti preko sloja povrća.
Zapeći u rerni na 180C oko 45-50 min.
Služiti toplo uz zelenu salatu.