Svijetli dio:
cca 4 dl mlijeka
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika bijelog ruma
3-4 kašike griza
cca 3 kašika kokosovog brašna
Tamni dio:
cca 4 dlmlijeka
1/2 kašike smeđeg šećera
100 g tamne čokolade (ovdje s 85 % kakaa)
3-4 kašike griza
1 kašika bijelog ruma
Još potrebno:
cca 2 koluta ananasa (svježeg ili iz kompota)
za posipanje kokosovo brašno
Priprema:
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.
U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.
Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).
Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.
Kada se prohladi, desert stavite u frižider i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.
Izvor: http://www.coolinarika.com/