Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, studenoga 11, 2014

Zimska Juha sa Piletinom, Porilukom i Keljom

Sastojci:
 200 grama mrkve
ca 80 grama poriluka
ca 100 grama kelja
1l pileceg temeljca ( ili juhe u kocki )
3 ksšike fine psenicne krupice ( griza )
ca. 200 grama pileceg bijelog mesa  
malo maslaca ili ulja,
persuna,
po potrebi soli
Priprema:
Mrkvu, kelj i poriluk izrezati na stapice ili kako zelite.
Na malo maslaca prodinstati mrkvu da pusti boju i malo omeksa. Dodati poriluk, samo kratko ga prepeci. Preko povrca posipati finu psenicnu krupicu ( griz ), malo i nju prepeci. Zaliti sa temeljcem ili juhom u kocki. Dodati kelj. Kuhati povrce dok ne omeksa, ali da se ne prekuha ( ca 10-15 min ). Ako treba jos zaciniti i dodati sitno sjeckanog persuna.
Pilece bijelo meso isjeckati na kockice. Iskljuciti juhu da ne kuha, ubaciti piletinu, skloniti ju s ploce i poklopiti. Poslije minute vratiti na ugasenu pec i pustiti piletinu da omeksa oko 10 minuta bez kuhanja. To se radi da piletina ostane socna, a da bude kuhana. Ako je meso skroz bijelo unutra, znaci da je i kuhano. ne smije biti roza boje. Juha ce zbog dodatka krupice biti lagano kremasta pa se nece se ni primjetiti ako se raskuha.
Mozete koristiti i crveno pilece meso, ali ga onda stavite u juhu skupa s povrcem. Meso je sitno izrezano i ne treba mu dugo da se skuha.Mozete staviti i kašikicu krupice manje.
Izvor: http://www.coolinarika.com/