Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

srijeda, studenoga 12, 2014

Savršena Rafaello Torta

Sastojci:
Za koru:
6 bjelanaca
130 g šećera
6 kašika brašna
130 g kokosa
1 kašika praška za pecivo
Za premaz:
260 ml slatke pavlake za kuhanje
220 g bijele čokolade
130 g oljustenih mljevenih badema
Za fil:
1/2 l mlijeka
80 g šećera
1 puding od vanilije
6 žumanaca
70 g putera
250 g slatke pavlake za šlag
Priprema:
Prvo umutiti mikserom bjelanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo. Okrugli pleh obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na 160C. Pečenu koru, kada se ohladi, isjeći, tj. presjeći na dva dijela.
Slatku pavlaku staviti u šerpicu i grijati, kada je vrela (skoro do ključanja), staviti u nju bijelu čokoladu i mljevene bademe. Dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.
Priprema kreme:
Mlijeko sa šećerom ugrijati, a odvojiti manju količinu npr. 1dcl i pomiješati sa pudingom i žumancima, a potom ukuhati u preostalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, a potom malo rashladiti, te u mlaku kremu dodati puter. Potom cijelu kremu dobro rashladiti da možete u nju umiješati ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati: kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.