Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe za ramazan. Topa se najčešće napravi za doručak, međutim u nekim krajevima BiH, a naročito u Sarajevu iftar počinje sa topom.
Ja sam navikla na mladi sir i suhi sir pa vam nudim svoju varijantu. Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Neko je pravi samo sa kajmakom, puterom i jajima, ali ja volim dodati još i sir. :)
Sastojci:
mladi sir
masni sir-Travnički ili neki drugi
pavlaka
malo kajmaka
malo mlijeka
3 jajeta
50 gr putera
Priprema:
U tavi ili aluminijskom tanjiru staviti mladi sir, masni sir, pavlaku, kajmak, puter i jaja.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu.
Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli.
Služiti uz vruć somun.
Ja sam navikla na mladi sir i suhi sir pa vam nudim svoju varijantu. Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Neko je pravi samo sa kajmakom, puterom i jajima, ali ja volim dodati još i sir. :)
Sastojci:
mladi sir
masni sir-Travnički ili neki drugi
pavlaka
malo kajmaka
malo mlijeka
3 jajeta
50 gr putera
Priprema:
U tavi ili aluminijskom tanjiru staviti mladi sir, masni sir, pavlaku, kajmak, puter i jaja.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu.
Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli.
Služiti uz vruć somun.