Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

srijeda, srpnja 02, 2014

Harira - Marokanska Supa

Marokanska paradajz supa Harira postala je apsolutni hit u internacionalnoj kuhinji. Neizostavna je na ramazanskom meniju, ali je možete pripremati tokom cijele godine.
Sastojci:
2 glavice Luka (sitno sjeckan)
1 kašika Putera
2 kašike Maslinovog ulja
2 štapića Celera
List celera (sitno sjeckan)
1/2 kašičice Šafrana
1 konzerva kuhanog, sjeckanog paradajza
800 ml Vode
1 konzerva Leblebije
1 mala šolja tjestenine za supu
So, biber
3/4 šolje hladne vode
1/2 šolje brašna
1 mala konzerva paradajza
1 šolja svježeg korijandera
1/2 šolje svježeg peršuna

Priprema:
 U velikom loncu topite puter, dodajte maslinovo ulje i na njemu dinstajte luk i celer dok luk ne poprimi staklastu boju.
Dodajte paradajz, vodu, šafran, so i biber. Pustite neka prokuha, a zatim stišajte vatru, poklopite i kuhajte dok se celer ne skuha.
Dodajte tjesteninu i leblebije, dobro promiješajte. U međuvremenu, u maloj posudi rastvorite ¾ čaše vode i ½ šolje brašna.
Dodajte paradajz pire i dobro promiješajte. Ostavite da malo odstoji. Kada je tjestenina kuhana, saspite mješavinu brašna i paradajza u supu i miješajući pustite da provri.
Kuhajte 2-3 minute na tihoj vatri, miješajući povremeno