Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, lipnja 26, 2014

Rolat od Ajvara

Sastojci:
Biskvit
5 jaja-odvojiti bjelanca od žumanaca
5 kašika brasna
1  prašak za pecivo
200 g kisele pavlake
250 g ajvara
malo soli
Fil:
2 jajeta, narendati
600 gr krem sira
150 g sitno isjeckane sunke
malo sjeckanog persuna
soli, bijelog bibera
Za posip:
5-6 kašika punih fila
1  jaje -izrendati
peršun

Priprema:
Zagrijati rernu na 200 C.
Pleh dimenzija 35x40cm obloziti papirom za pecenje.
Odvojiti bjelance od zumanaca. Bjelanca umutiti u šlag.
U dubljoj posudi sjediniti zumancA, kiselo vrhnje, ajvar i so.
Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i sve sjediniti.
Lagano umijesati umucena bjelanca.
Pripremljenu masu izliti na pleh, sve lijepo poravnati i staviti u rernu da se pece 30-35 minuta.
Pecenu koru istresti na drugi list papira za pecenje, posuti parmezanom, a skinuti odozgo papir na kojem se pekla kora, te zamotati u rolat.
Fil:
Sastojke za fil staviti u zdjelu i sve lijepo sjediniti.
Posoliti po ukusu.
Odviti koru koju smo smotali u rolat pa bogato premazati filom, ne zaboraviti ostaviti malo fila za premazati odozgo.
Premazati ostatkom fila.
Preko fila posuti malo rendane sunke i jaje. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frizideru prije rezanja.
Po zelji sjeci zeljene fete/kriske i ukrasiti peršunom.