Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, lipnja 26, 2014

Enchilade - jednostavne za pripremu

Sastojci:
Umak:
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1-2 kašićice chili papricice
5 kašika koncentrata paradajza
1 kašićica suhog origana
600 - 800 ml pilećeg temeljca
1 kašićica mljevenog kumina
1/2 kašićice soli
Meso:
500g mljevene junetine
1 srednji luk
1/2 kašićice soli
Ostalo:
10 tortilja (kukuruzne /manje)
2 zelene paprike
5 kom mladog luka (sa zelenim dijelom)
100 g nasjeckanih maslina
300 g mljevenog sira
korijador ili peršun za ukras
Umak:
U posudi zagrijte ulje pa dodajte brasno, kratko ga zaprzite. Dodajte chili u prahu pa mijesajte par sekundi da se sve poveze. Dodajte temeljca, koncentrat paradjza i mljeveni kumin.Pustite da sve kuha 15 min., dok se malo ne zgusne i bude gladak. Ako je pregust dodajte jos temeljca.
Na zagrijanom ulju preprzite mljevenu junetinu zajedno s sitno nasjeckanim lukom, dok sve  ne dobije finu boju.Po potrebi odlijte visak masnoce.Maknite sastrane pa poklopite do koristenja.
Preprzite tortilje da budu hrskave na malo nauljenoj tavi. Stavite sa strane dok ne preprzite sve tortilje.
Zagrijte pecnicu na 180C.
U posudu za pecenje stavite pola umaka od paradajza.
Tortitlje pojedinacno umocite ili cijele premazite umakom.
Nasjeckajte na sitno paprike, mladi luk i masline.
Na tortilje stavite meso, nasjeckani mladi luk ,papriku i masline  te pospite naribanim sirom.Cvrsto ih zarolajte.Ponavljajte postupak do ne potrosite tortilje i nadjev.Poslozite ih jednu za drugom na umak u posudu za pecenje.
Tortilje ostatkom sira i nasejckanog povrca .
Pecite ih na 180C .nekih 20 min.dok se ne napusu.
Gotove tortilje pospite nasjeckanim svjezim persunom ili korijandrom.
http://www.coolinarika.com/klub/Mucika/