Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, svibnja 11, 2014

Supa od Praziluka

Bili  na Trebeviću sa Kirom i na povratku svratili kupit mi knjigu, par Somersby-a za popodne na terasi i povrće za nedeljni ručak. Za ručak, između ostalog, Supa od praziluka ili prase. Evo recepta. :)
Sastojci:
2 praziluka
30 g putera
1,25 l vode
2 kašike griza
so, biber
1 žumance
svježi peršun
svježa mirođija
Priprema:
Praziluk dobro oprati i isjeći na kolute. Zagrijati puter, dodati praziluk i poklopljeno uz malo dolivanja vode izdinstati. Kada je praziluk omekšao, doliti potrebnu količinu vode i so, pa kuhati dok ne provri. Dodati griz i na laganoj vatri kuhati još 15 do 20 minuta.
 Kada je gotova, izmiksati čorbu štap mikserom i dodati isjeckan peršunov list. Sipati u posude i ukrasiti grančicama svježe mirođije i sjeckanim svježim prazilukom.