Evo prije nego odem na posao da postam recept po izboru, za današnji jednostavan ručak.. :)
Sastojci:
40 dag očišćenog graška
1 luk
2-3 mrkvice
3 kašike oštrog brašna
vegeta, so, biber
pileći file
krompir (za pire)
Priprema:
Na malo ulja kratko pržiti nasjeckan luk i mrkvicu, dodati očiščen i opran grašak, promiješati, povegetiti i pobiberiti, pa uz povremeno miješanje dinstati u vlastitom soku 10tak min.
Tada doliti malo vode, pa dinstati uz povremeno miješanje dok grašak ne omekša. Obzirom da je relativno mladi, trebao bi brzo biti gotov. Po potrebi dolijevati pomalo vode, ne previše, nego tek toliko da grašak ne bude na suhom.
Kada grašak omekša, uliti u njega razmućeno brašno sa malo vode, po potrebi dosoliti i kratko prokuhati. Grašak ne smije biti prerijedak nego gustoće otprilike kao neki umak, to balansirati dodavanjem brašna.
Servirati uz pileće filete i krompir pire.