Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, svibnja 03, 2014

Domaći Hljeb Koji Se Ne Mijesi

Sastojci:
3 čaše brasna
2 kašićice sitne soli (morske, obične)
1/4 kašićce instant kvasca
1 i 1/2 čašu vode
Priprema:
Suhe sastojke staviti u vanglicu i promješati kašikom.  Dodati čašu i po vode i promješati.
Ostaviti da pokriveno odstoji 12 sati.
Nakon 12 sati promješati opet kašikom.
Ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mjehurići na površini tijesta.
Nabrašniti radnu površinu, istresti tijesto i preklopiti kao kovrtu. Poslije toga, prevrnuti i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti da odstoji još sat-dva.
Pola sata prije pečenja zagrijati posudu u kojoj će se hljeb peći, (mora biti sa poklopcem), u rerni na 250°C. Staviti tijesto u posudu i poklopiti.
Peći pola sata, a onda skinuti poklopac i peći još 15-20 min.
Kora treba da bude tamna, a ako nije peći još 5-7 min.
Kad je hljeb gotov, ostaviti u kuhinjski peškir da se hladi oko jedan sat.Tek je onda pečenje završeno.