Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, travnja 14, 2014

Sarajevska Teleća Čorba

Sastojci:
½ kg telećeg  mesa
1 luk
½ dl bijelog suhog vina
3 - 4 krompira (nasjeckan na kockice)
1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće)
1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
1 – 2 lista lovora
mljevena slatka crvena paprika
1 kašika skrobnog brašna
1 kašika koncentrata paradajza
gljive (šampinjoni ili vrganji)
ulje
so
biber
Priprema:
Prodinstati sitno nasjeckan luk, dodati meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zaliti meso sa ½ dl bijelog vina i pustiti da vino izlapi. Dodati krompir i  mrkvu te doliti temeljca ili vode. Zatim posoliti, pobiberiti, dodati lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistiti gljive, nasjeckati ih na četvrtine, dodati u čorbu i kuhati još 15-tak minuta.