Sastojci:
1 kg purećeg bijelog mesa
oko 20 tanko narezanog suhog vrata
nekoliko listića topljenog sira u listićima
15 dag sira gaude (ili nekog drugog tvrdog sira koji se lako riba)
50 dag šampinjona
1 luk
svežanj peršunovog lišća
3 kašike kiselog vrhnja
vegeta, so, biber
Priprema:
Meso narezati na manje medaljone i lagano istući batom za meso. Posoliti i na malo ulja kratko ga ispržiti s obje strane da porumeni.
Meso odložiti na stranu, pa skuhati umak od šampinjona:
na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati šampinjone narezane na režnjiće te pirjati dok ne ispari sva tekućina. Dodati oko 2,5 dl vode, posoliti (povegetiti) i pobiberiti, dodati nasjeckano peršunovo lišće, lagano prokuhati pa dodati kiselo vrhnje. Odmah potom uliti razmućeni gustin sa malo vode pa kratko prokuhati.
U namašćeni lim slagati pečeno meso, na svaki komad staviti komadić suhog vrata i topljenog sira, sve zaliti umakom od šampinjona i obilno posipati ribanim sirom. Peći u rerni na 200℃ oko 20 min dok se ne zapeče i ne stvori zlatno-smeđkasta korica od sira.
Poslužiti uz zapečeni krompir pire, krokete od krompira i zelenu salatu.