Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, travnja 05, 2014

Pečene tikvice

Sastojci:
-600 gtikvica
-80 gluka
-200 g crvene svježe paprike
-2 čehna bijelog luka
 1 kašika pinjola
-2-3 kašike maslinovog ulja
-1 kašika narezanog kopra
-1 kašika Vegete
Za preljev:
-2 kašike jabukovog sirćeta
-2 kašie vode
-šećer
-biber

Priprema:
Na maslinovu ulju kratko popeći luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
Dodati pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i Vegetu. Promiješati i pirjajti pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
Posebno kratko prokuhaeti sirće, šećer i vodu, preliti preko tikvica i malo promiješajti.
Tikvice staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
Zapečene tikvice posipajti narezanim koprom i poslužiti kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.
Tikvice pripremljene na ovaj način se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana.