1 paket tjestenine za lazanje
113g maslaca
1 luk
1 komadić bijelog luka
60 g brašna
1 kašićica soli
400 ml pilećeg temeljca
350 ml mlijeka
2 paketića mozzarelle
1 tanjir ribane gaude
1 pileća prsa
200 g svježeg špinata
1 kašika svježeg sjeckanog peršuna
1 mliječni namaz
1 kašićica origana
1 kašićiica suhog bosiljka
1/2 kašićice muškatnog oraščića
Priprema:
Mozzarellu nakidati na komadiće. Špinat nasjeckati sitno. Piletinu nasjeckati na kockice i marinirati u ulju, sjeckanom ruzmarinu, bosiljku, origanu, paprici, vegeti, soli i biberu.
Piletinu ispeći na kratko, samo toliko da postane hrskava.
U jednu posudu usipati mlijeko i temeljac te lagano podgrijavati. Nasjeckati sitno luk i bijeli luk te peći na maslacu (posoliti) dok luk ne postane staklast, tada dodati brašno i miješati dok ne počne kuhati. Kada počne kuhati istresti u smjesu mlijeka i temeljca uz mješanje, začiniti bosiljkom, origanom i muškatnim oraščićem te miješati dok kuha 2-3 minute. Maknuti s vatre i umiješati polovicu mozzarelle i polovicu ribane gaude.
Tjesteninu za lazanje blanširati i slagati lazanje.
Umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-umak-ribani sir-sjeckani peršun.
Peći na 180°C dok ne postane zlatno 30-40 minuta.