Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, ožujka 29, 2014

Musaka - Najbolji recept

Evo recepta za današnji ručak..:)
Sastojci:
-400 g pelata
-4 velika krompira
- ulje za prženje
- 2 kašie maslaca
-1 glavica luka
-3 režnja bijelog luka
-700 g miješanog mljevenog mesa
-peršun, timijan, kadulja
-1 kašićica soli
-1 kašićica svježe mljevenogbibera
-45 g svježe ribanog parmezana
- 1 kašika prezle
Za preljev
-2 kašike maslaca
-3 jajeta
-250 ml mlijeka
-45 g svježeg parmezana
-2 kašike prezle

Priprema:
Pelate iz konzerve narezati na kockice.
Krompir oguliti i narezati na tanke kriškice. Zagrijatiulje na 180°C i pržiti kriške krompira dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kad je gotov, prebaciti ga na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Na zagrijanom maslacu zažutiti luk i bijeli luk. Dodati mljeveno meso. Kad meso izgubi roskastu boju i pretvori se u sitne grudvice, dodati nasjeckane pelate, so, biber, začine i pirjti 15-ak minuta dok tekućina ne ispari.
Maknutis pare i dodati parmezan i mrvice.
Vatrostalnu posudu premazati maslacem. Poslagati trećinu krompira na dno, na način da se kriške krompira lagano preklapaju jedna preko druge.
Na krompir složiti polovicu mesa. Ponoviti sloj krompira pa mesa. Završiti sa krompirom.
Razmutitei maslac, jaja, mlijeko, sir i mrvice i preliti smjesu preko krompira.
Zagrijati rernu na 190°C i peći musaku oko 40 minuta.