Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Bosanske Tufahije

Sastojci:
-1,5 kg jabuka srednje veličine,
-200 g šećera,
-80 g oraha,
-bjelance,
-limun,
-1 l vode,
-2 vanilina šećera,
-2 dl šlaga


Priprema:
Jabuke očistiti, oguliti i izdubiti im sredinu, a kore sačuvati. Staviti ih da se kuhaju u ključaloj vodi s 50 g šećera, vanilim šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvaditi ih, a u vodu dodati preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijediti ga i ohladiti. Kuhane jabuke napunitie mješavinom umučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilinog šećera, staviti u lim za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stepeni C. Na kraju ih po želji uvaljati u orahe, pa preliti sirupom i umućenim šlagom.