Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Bosanska kalja

Sastojci (za 6 osoba):
-600 g goveđeg mesa sa kostima, ja preferiram teletinu :(
-1 glavica kupusa
-2 mrkve
-4 krompira
-3 češnjaka
-2 lovorova lista
-1 svežanj peršuna
-1 paradjz
-1 dcl paradjz sosa
-1 kašika crvene slatke paprike
-1 kašika crvene ljute paprike  
-biber mljeveni i u zrnu
-Vegeta, so, ulje, malo brašna
Priprema:
Kupus prvo oprati, izrezati na veće komade i 10-tak min kuhati u samoj vodi. Zatim ga izvaditi i staviti da se cijedi. Na vrućem ulju upržiti: luk, češnjak, mrkvu, paradajz, lovorov list, krompir i meso uz dodatak malo vode. Kada ova smjesa prokuha dodati: 1 l vode, paradjz sos, ljutu papriku, Vegetu, so, biber i kupus. Na kraju dodati isjeckani peršun.
Pustiti da se kuha sve dok se krompir ne rashuha (probosti viljuškom).
Zatim napraviti zapršku: u tavu staviti malo ulja, 1 kašiku brašna i crvenu slatku papriku, kad se zaprška fino sjedini umiješati je u kalju. Promiješati i ostaviti na vatri još 15-tak minuta.
Poslužiti vruće uz domaći hljeb sa sjemenkama.