Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Maslenica - Bosanski recept

Sastojci:
-400 g brašna
-250 ml mlijeka
-jedna kašika kvasca
-jedna kašika šećera
-dvije kašike ulja
-100 g maslaca
-4-5 kašika kajmaka
-dvije kašike ulja
Priprema:
Kvasac sa toplim mlijekom i šećerom staviti da uskvasa.  Brašnu dodati jednu kašičicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umijesiti sa kvascem. Dodati još malo vode ako je potrebno, pa tijesto dobro izraditi rukama par minuta. Tijesto ne treba biti previše tvrdo. Ostaviti da naraste. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela. Uraditi 3 kuglice, a zatim sa oklagijom jednu po jednu jufku razviti, i razvući rukama, napraviti malo deblje jufke, nego kada se radi pita.U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i svaku jufku premazati. Poklopiti jedno preko drugog. Peći na 220 stepeni C. Narezati na veče kockd.