Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Bosanski grah (pasulj:)

Sastojci:
-500 gr graha
-250-300 gr teletine- ili junetine
-1 veća glavica luka
-nekoliko češnji bijelog luka
-1 veća mrkva
-1 veći paradajz
-1 kocka od povrća za juhu
-1 lovorov list
-malo suhog mesa ( ako je sezona ) ili kobasice po želji
-so, vegeta, biber, mljevena paprika, brašno i ulje za zapršku
Priprema: 
Grah prije kuhanja na 1-2 sata ili preko noći pokiseliti u hladnu vodu da malo omekša.
Prokuhati ga nekoliko minuta i onda izliti vodu u kojoj se kuhao.
Na vrelom ulju prepržiti glavicu luka, dodati na kocke sječeno meso i sve malo prepržiti .
Zatim dodati grah, sjeckanu mrkvu, sitno sjeckani bijeli luk, lovor, izrezani paradajz, te suho meso i preliti sa vodom. Ako je meso nemasno dodati jednu kašiku margarina.
Pustiti da se kuha 1,5 do 2 sata ( nekad i duže, zavisi od vrste graha) uz povremeno dolijevanje vode kad uvrije. Pri samom kraju kuhanja grah malo prognječiti viljuškom i dodati jednu kocku za juhu, soli, vegete, bibera po želji. 10-15 minuta prije kraja kuhanja grah zapržiti zaprškom od brašna, ulja i malo crvene paprike i pustiti da kuha još 10-15 minuta.
Služiti uz zelenu ili kiselu salatu, meni je najbolji uz kisele paprike. :)