Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

srijeda, siječnja 01, 2014

Zapečene palačinke sa paradajz sosom

Sastojci:
200 g brašna
150 ml mlijeka
so
2 jajeta
Za fil:
3 mrkve
350 g šampinjona
1/2 celera
2 luka
4 čehna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike peršuna
so, biber
300 ml pavlake
4 jajeta
150 g rendanog ementalera
Za paradajz sos:
luk
čehno bijelog luka
2 kašike ulja
750 g sjeckanog paradajza
so, biber

Priprema:
Mikserom ili mutilicom umutiti brašno sa mlijekom, 150 ml vode, solju i jajima. Pustiti da odstoji nekih 20 minuta. Mrkve ogulite, operite i sitno isjecite. Šampinjone obrišite krpom, drške skratite, pa sve sitno isjecite. Celer ogulite, operite i isjecite u kriške.Crni i bijeli luk oljuštite, sitno isjecite, zatim ga izdinstati na malo ulja. Potom dodati gljive, celer i mrkvu i sve zajedno dinstati oko 5 minuta. Na kraju začinite sjeckanim peršunom soli i biberom.Jaja pomješajte sa pavlakom,zatim ih posolite i pobiberite.Ostatak ulja zagrijati u tavi. Od tijesta ispeći 6 do 8 palačinki. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Palačinke filujte pripremljenim povrćem. Pospite sirom, onda palačinke umotati.Redajte ih bez razmaka u prethodno podmazanom kalupu (1, 5 l kapaciteta/zapremine), preko prelijte pavlakom sa jajima, pa kalup prekrite alu-folijom i zatvorite. Kalup stavite u veći sa vrelom vodom i u rerni na pari peći oko 25 minuta.
Za paradajz sos oljuštite crni i bijeli luk, sitno ih isjecite, pa propržite na ulju. Dodajte komadiće paradajza, začinite soli i biberom, potom 10 minuta kuhati. Palačinke servirati zajedno sa paradajz sosom.