U narodnoj medicini se koristi kod nadimanja, povraćanja i nesanice, te za poboljšanje apetita i probavu. U kulinarstvu je nezaobilazan začin za kiseljenje povrća, za sosove, salate, supe i jela od riže.
Sastojci
-glavica zelene salate
-200 g kuhanog krompira
-150 g šunke
-100 g crnog luka
-200 g čeri paradajza
-70 g maslina
-Mirođija
-biber
-200 ml jogurta od obranog mleka
-400 g integralnog hljeba
Priprema
Zelenu salatu isjeći na rezance, krompir na kocke, šunku na trake, crni luk na rezance, čeri paradajz na četvrtine, a masline na polovine. Sve to izmješati, posoliti i pobiberiti, servirati i preliti jogurtom. Poslužiti uz integralni hljeb.
Uravnotežen obrok sa visokim sadržajem natrijuma, što može nepovoljno uticati na osobe koje imaju visok krvni pritisak. Zbog toga prilikom pripreme ovog jela treba izbjegavati dodatno soljenje hrane.
Procentualna zastupljenost u energentskoj vrednosti porcije:
Cijela porcija 3/4 porcije 1/2 porcije 1/4 porcije
Porcija za odraslu osobu: | 420 g | |
Energetska vrijednost porcije: | 520 kcal | |
Sadržaj bjelančevina: | 23 g | 18 % |
Sadržaj ukupnih masti: | 12 g | 21 % |
zasićene masti: | 2 g | |
holesterola: | 26 mg | |
Sadržaj ugljenih hidrata: | 79 g | 61 % |
Sadržaj vlakana: | 13 g | |
Sadržaj natrijuma: | 1,505 mg |