Sastojci:
Tijesto:
-5 bjelanjka
-prstohvat soli
-12 dag šećera
-12 dag mljevenih oraha
-1 ½ kašika oštrog brašna
-1 ½ žkašika kakao praha
Premaz za biskvit:
-10 dag čokolade za kuhanje
-1 dl slatkog vrhnja
Krema:
-1 l mlijeka
-10 dag griza
-12 dag šećera
-sol
-1 kašićica naribane limunove korice
-½ vrećice pudinga od vanilije
-3 dl slatkog vrhnja
-2 jajeta
-6 listova želatine
-50 dag jagoda
-30 komada petit beurre keksa
-1 dl mlijeka
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja
Priprema:Rernu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna. Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi. Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Preuzeto sa:http://www.ljiljananieder.com/