Italija je osim pizze poznata po raznim vrstama tjestenine. Jedna od najpopularnijih, a i najomiljenijih tjestenina je “carbonara” što bi u slobodnom prijevodu značilo «tjestenina na ugljenaričin način».
Za spremanje ovog obroka trebati će nam nepunih pola sata.
Sastojci:
-250 gr špageta
-15 dkg suhe slanine ili pršuta
-2 češnja bijelog luka
- pola dcl dobrog bijelog vina
-10 dkg parmezana
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 jaje
-1 žumanjak
-bijeli papar
- so
Priprema:
Dimljenu slaninu izrežemo na tanke trakice, pa na kockice, te je stavimo da se zažuti sa 2 češnja bijelog luka. Kad se slanina popržila izvadit ćemo bijeli luk i ocijediti ćemo suvišnu masnoću. Potom dodamo vino te pričekamo nekoliko minuta da ono ispari. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje i kad provrije sklonimo s vatre. Špagete skuhamo, s tim da pazimo da se špageti ne prekuhaju nego ostanu «al dente». Zatim ih ubacimo u slaninu sa vrhnjem i stavimo na vatru da uzavru, te onda dodamo smjesu od 1 jaja, 1 žumanjka, bijelog papra i 5 dkg parmezana. Izuzetno važno je da špagete dignemo sa vatre pa umiješamo tu smjesu, a to radimo brzim pokretima da se jaja ne bi skuhala. Odmah poslužimo sa ostatkom parmezana.
Prijatno
Za spremanje ovog obroka trebati će nam nepunih pola sata.
Sastojci:
-250 gr špageta
-15 dkg suhe slanine ili pršuta
-2 češnja bijelog luka
- pola dcl dobrog bijelog vina
-10 dkg parmezana
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 jaje
-1 žumanjak
-bijeli papar
- so
Priprema:
Dimljenu slaninu izrežemo na tanke trakice, pa na kockice, te je stavimo da se zažuti sa 2 češnja bijelog luka. Kad se slanina popržila izvadit ćemo bijeli luk i ocijediti ćemo suvišnu masnoću. Potom dodamo vino te pričekamo nekoliko minuta da ono ispari. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje i kad provrije sklonimo s vatre. Špagete skuhamo, s tim da pazimo da se špageti ne prekuhaju nego ostanu «al dente». Zatim ih ubacimo u slaninu sa vrhnjem i stavimo na vatru da uzavru, te onda dodamo smjesu od 1 jaja, 1 žumanjka, bijelog papra i 5 dkg parmezana. Izuzetno važno je da špagete dignemo sa vatre pa umiješamo tu smjesu, a to radimo brzim pokretima da se jaja ne bi skuhala. Odmah poslužimo sa ostatkom parmezana.
Prijatno