Sastojci:
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema:
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema:
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.