Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, siječnja 05, 2013

Lazanje sa goveđim mesom

Sastojci:
-70 dg mljevene govedine
-1 kg paradjza
-50 dg sira
-origano
-bešamel
-sol i biber
-3 češnja češnjaka
-Tijesto za lazanje
Priprema
Na miješanom ulju lagano prodinstamo češnjak dok ne dobije nježnu zlatnu boju. Dodamo mljeveno meso, zasolimo i dinstamo 25 minuta povremeno mješajući. 80 dg očišćenih i oguljenih paradajza isjeckamo na sitnije kockice i dodamo ih mesu. Zasolimo malo i kuhamo 15-ak minuta. Pred sam kraj pobiberimo i dodamo origano.
U drugoj zdjeli pripremimo zasoljenu vodu za lazanje u koju smo dodali malo ulja. Tijesto za lazanje ne trebamo kuhati jer se često na taj način raspadnu. Važno je da je smijesa od mesa vruća kad se lazanje slažu jer će se na taj način tijesto dodatno omekšati. Po par listića stavimo u vruću vodu na 1-2 minute i slažimo na nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu. Slažemo na način da tijestu prekrijemo površinu, dodamo meso, bešamel i izribani sir, pa opet tijesto... Lazanje prelijemo bešamelom. Pazimo da pravilno rasporedimo sastojke, a ako nam nečeg ostane to uvijek možemo staviti na gornji sloj što će djelovati i prilično dekorativno. Ostatak paradjta propasiramo ili samo izrežemo na tanje kriškice i stavimo preko bešamela. Pospemo sviježim origanom i dekorišemo ribanim sirom. Pećemo u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 220°C.
Uz lazanje možemo poslužiti običnu zelenu salatu.