Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, siječnja 05, 2013

Milanski Rižoto - Risotto alla Milanese

Rižoto je jelo koje se pravi od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti proprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično su to školjke, rakovi, ribe, gljive, meso, pršut, ali i povrće, ili dr. Nakon što se dodaju prilozi, u rižoto se dodaje voda ili temeljac (riblji, mesni ili od povrća) u malim količinama, začini i pirja oko trideset minuta. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo ili prilog.
Svaki talijanski grad ima svoju tjesteninu i svoj rižoto. Gotovo asketski izbor namirnica neka vas ne zavara – Milanezi znaju šta je dobro. Ako ne probate njihov risotto, niste savladali abecedu rižota.
.Sastojci za 4 osobe
-400 griže
-1 glavica luka
-100 g putera
-1,5 l vode
-2 Kokošje kocke
-2 kašićiceVegete
-150 ml vina
-1 kašićica šafrana u prahu
-50 g ribanog parmezana
Priprema
U kipuću vodu stavimo kocke za juhu i kuhamo oko 5 minuta.
Na ugrijanom puteru kratko propećemo nasjeckani luk i lagano ga pirjamo polijevajući juhom.
Dodamo opranu rižu, kratko je propečemo i propirjamo, postepeno je zalijevajući vrućom juhom - uz neprekidno miješanje.
Pred kraj pirjanja dodamo vino, Vegetu i šafran, a zatim parmezan.
Milanski rižoto služimo uz svježu sezonsku salatu.
Za rižoto koristimo rižu okrugla zrna (arborio).
Kombinacijom arborio riže koja sadrži dosta skroba i dolijevanjem tekućine rpilikom pirjanja riže dobit ćemo dovoljno sočan rižoto.