Za dobro jelo ne moramo uvijek imati roštilj. Lignje se mogu ispeći u rerni i isto tako biti vrlo ukusne i sočne.
Sastojci:
70 dag lignji
60 dag krompira (narezan na četvrtine)
ruzmarin (sitno nasjeckan)
2-3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckan)
razno povrće (prema želji)
peršun (sitno nasjeckan)
1,5 dl bijelog vina
maslinovo ulje
krupna morska so
svježi biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 180C. Lignje očistite. Krompir ogulite, narežite i zajedno s lignjama posložiti u nauljen kalup za pečenje. Posolite, pobiberite, dodajte nasjeckani ruzmarin i prema želji neko povrće: chery paradajz, papriku... Pecite poklopljeno u rerni pola sata. Bijeli luk i peršun pomiješajte s maslinovim uljem i bijelim vinom te time pred kraj pečenja zalijte lignje i krompir. Otklopljeno zapecite još 5 – 10 minuta.
Vrijeme pečenja: 40 minuta