Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, srpnja 22, 2014

Salata od bulgura (Tabbouleh)

Tabbūle na arapskom jeziku znači “malo začinjen”. Ova osvježavajuća salata s bulgurom i paradajzom začinjena je “samo” s mladim lukom, peršunom i metvicom. 
Sastojci:
120 g bulgura
600 ml vode
1 kašićica Vegete
250 g paradajza
1-2 mlada luka
3kašike nasjeckanog peršuna
1 kašika narezane metvice
3 kašike masliog ulja
 2 kašike limunovog soka  s
so
crni mljeveni biber

Priprema:
Bulgur stavite u zdjelu i prelijte kipućom vodom u koju ste dodali Vegetu. Pokrijte i ostavite dase smoči oko 25 minuta. Bulgur ocijedite i ostavite da se ohladi.
Hladnom bulguru dodajte paradajze narezane na male kockice, sitno narezani mladi luk, peršun i metvicu pa sve lagano promiješajte.
Maslinovo ulje i limunov sok pomiješajte te prelijte salatu.
Salatu posolite, pobiberite, promiješajte i poslužite.
Tabbouleh uvijek treba imati više povrća nego zrna
izvor: www.coolinarika.com